e

Kultúrát Apától

A jövő generáció most formálódik. Az apai példamutatás fontosabb, mint valaha. Az összes tényező közül az apa mintája a legmeghatározóbb a gyerekek kultúrával kapcsolatos szokásainak kialakulásában.
Inspiráció. Kapcsolódás. Jövőépítés.

Alapítói köszöntő // Bedő Imre

A Férfiak Klubja alapítójaként és a Kultúrát Apától program ötletgazdájaként köszöntelek! Nagyon örülök, hogy itt találkozunk, mert ez azt bizonyítja, hogy számodra is annyira fontos a fiad, lányod művelt emberré nevelése, mint számomra. És az, hogy Te adj értéket, Te biztosíts lehetőséget. A kultúra nem fölösleges luxus, nem kevesek kiváltsága, hanem közös jövőnk záloga. Hosszan tartó, boldog párkapcsolatra, megelégedett életre ugyanis csak érett személyiségek képesek, akik tudják, kik is ők valójában, mit akarnak, honnan jönnek és hova tartanak. A kultúra abban segít, hogy képesek legyünk kapcsolódni egymáshoz. Megismerjük az „emberi tényezőt”, el tudjuk helyezni magunkat a történelemben, felvérteződjünk a ránk leselkedő veszélyekkel szemben. És az apának, mint az élet megannyi más területén, a kultúra átadásában is kulcsszerepe van. A tapasztalatok szerint, ahogyan az édesapa viszonyul a kultúrához, úgy fognak a gyerekei is, ő a legfontosabb minta. Ez komoly felelősség, de óriási lehetőség is egyben!

Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója

Új hagyomány születik

Hívunk minden édesapát, hogy csatlakozzon a Kultúrát Apától kezdeményezésünkhöz és vigye el gyerekeit színházba egymaga – most az egyszer édesanya nélkül!

Régebben a családapák is jártak még focimeccsre, ahová elvitték a gyerekeiket is, akik egész héten erre vártak. Mára ez megszűnt, ahogy a kerti munkát, a barkácsolást vagy az autószerelést sem végzik együtt apák a gyerekeikkel. Jóformán nem maradt lehetőség, hogy az apák valódi helyzetekben mutathassák meg, hogyan viselkedik egy férfi. Kezdeményezésünkkel új terepet szeretnénk nyitni az apa-gyerek egymásra hangolódásra, ez pedig a kultúra területe.

A színházban minden benne van. Nem véletlenül nevezik úgy a színpadot, hogy „a világot jelentő deszkák”. A magyar színházi élet pedig – szerencsére – mind a mai napig sok értékes darabot tud felmutatni. Öltsünk hát szép ruhát, sírjunk, nevessünk, érezzük jól magunkat együtt! És legfőképpen beszélgessünk, te meg én. Egy gyerek és az apukája. Hogy anya is büszke lehessen ránk.

Az apa példája a kultúrában is megkerülhetetlen!

Programunkról mondták:

„Ha a kultúrát belecsempésszük a gyermekek mindennapjaiba, jó eséllyel ezt a mintát viszik tovább. Tudnak majd miből építkezni, amikor maguk is gyermeket vállalnak. Amikor pedig az édesapákról beszélünk, akkor kimondhatjuk, hogy jelenlévő édesapákra van szükségünk. Bízom abban, hogy népszerű lesz ez a kezdeményezés, és egyre többen járnak majd gyermekeikkel színházba.”

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár

Közismert tény, hogy ma elsősorban a nők vásárolnak könyvet, a nők olvasnak, a nők járnak színházba vagy fogyasztanak bármilyen módon kultúrát. És ezt nagyon jól teszik. (Természetesen vannak férfiak is, de elsősorban mégis a nők.) Akár azt is gondolhatnánk, hogy nincsen ezzel semmi gond, hiszen majd az anyjától megtanulja az a gyerek, hogy olvasni jó és teljesen mindegy, ki viszi el őt színházba vagy múzeumba. Ez azonban nem így van. Nagy nemzetközi kutatások (Nagy Britanniában, az Egyesült Államokban és másutt is) azt az eredményt hozták, hogy az apa mintája az összes tényező közül a legmeghatározóbb a gyerekek kultúrafogyasztási szokásainak kialakulásában. Az apa iskolai végzettsége például sokkal nagyobb mértékben befolyásolja, hogy milyen tanulmányi előmenetelre számíthatnak a gyerekek, mint az anya végzettsége. (Az apai hatás négyszer olyan fontos, mint az anyai.) A kultúrafogyasztás területén ugyanígy az apák által mutatott példa a legfontosabb. A kulturális termékek élvezetéből és fogyasztásából kimaradó apák gyermekei is nagy valószínűséggel ugyanígy fognak viselkedni. Márpedig az alacsonyabb iskolázottsági/ kulturáltsági szint és a mélyszegénység között szoros az összefüggés.

Minden szülő sikeres, okos, művelt gyerekeket szeretne felnevelni, de az alacsonyabb kulturáltsági szinten álló szülők hamarabb feladják a próbálkozást és gondolják úgy, hogy az ő gyereküknek erre úgysincs esélye. Éppen ezért a gyerekek kultúrára nevelését a szülőkkel kell kezdeni. Erre szolgál a Férfiak Klubja Kultúrát Apától kezdeményezése, melynek lényege, hogy legyen egy nap, amelyen az apukák viszik színházba a gyermekeiket.