is loading...

Avatar
Dolmány Attila
színész-rendező

1975-ben született Budapesten, értelmiségi tanár-szülők gyermekeként. Tanulmányait külvárosi iskolákban végezte, már gyerekként szavalóversenyeket nyert, bár akkor még csillagásznak készült. 16 éves korában kezdett el kacérkodni a színpaddal, 1992-ben az Országos Diákszínjátszó Találkozón első díjat nyert. A következő évben bronz díjjal tüntették ki, ezzel párhuzamosan már felvételizett a Színművészeti Egyetemre (akkor SZFF). 1994-ben otthagyta ELTE tanulmányait és leszerződött a Madách Színházba. Tanított beszédet, mesterséget, és számtalan előadásban vett részt kezdőként mind független, mind pedig kőszínházi produkciókban. 1995-ben Kaposi László kezei alatt drámapedagógiai végzettséget szerzett. 1996-ban a Ki Mit Tud?-on televíziós elődöntős volt, 1997-ben felvételt nyert az SZFE prózai színész osztályába Marton László vezetésével.
Az évek során sokakkal dolgozott együtt: úgymint Székely Gábor, Eszenyi Enikő, Szász János, Gothár Péter, Ascher Tamás, Bezerédy Zoltán, Lukács Andor, Makk Károly, Hegedűs D. Géza, Kiss Csaba és Stefano De Luca, a milánói Scala volt igazgatója. Valamint az akkor pályájuk elején lévő rendezőkkel, így Koltai Gáborral, Romvári Gergellyel, Harangi Máriával, Nagy Katival, Réthly Attilával, Schilling Árpáddal, Almássy-Tóth Andrással és Léner Andrással.
2001-ben a néhai Budapesti Kamaraszínházba szerződött, az ott töltött idő alatt dolgozott még Győrben, Egerben, Veszprémben, Székesfehérváron, számtalan kisebb és nagyobb egyéb vidéki és fővárosi színházban. Királyok alakításait többször is díjazták (pl.: Caligula, II. Richárd, Árpádház). Több televíziós sorozatban és mozifilmben feltűnt kisebb szerepekben. 2012 óta szabadúszó.
A 2000-res években Ráday Sári díjat, a Színikritikusok díját, mint legjobb férfi főszereplő, kétszer a Drámaíró fesztivál legjobb színész díját, háromszor Szinkron Hallhatatlanok díjat nyert, hétszer jelölték Jászai Mari díjra és kétszer Gundel díjra. Tavaly vehette át a Zichy Szín-Műhellyel és Zichy Gabriellával megérdemelt ÉRTÉK ÉS MINŐSÉG NAGYDÍJ-at (korábban Magyar Termék Nagydíj). Legutóbb idén a Szinkronikum Femina.hu által elismert legjobb férfi színész kategóriájában vehette át a szakmai elismerést a szinkron szakmában nyújtott munkájáért. Jelenleg a Vígszínház és a Játékszín előadásaiban szerepel, rendezései pedig országosan, de Budapesten például a Thália színház, vagy a Hatszín Teátrum színpadain láthatók.
Szinkron munkáiról ismert legfőképp, jelenleg az egyik legkeresettebb szinkronhang. Egyelőre három gyermek édesapja, és egy unoka boldog nagypapája. Felesége a méltán elismert Cservenák Szilvia táncos-koreográfus.